Безбедносно-информативна агенцијаSecurity Information Agency

Родна равноправност у безбедносним институцијама

Саопштења за јавност / 30. мај 2013. године

У организацији Безбедносно-информативне агенције и Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, UN Women, у амфитеатру Образовно-истраживачког центра БИА, 30. маја 2013. године одржан је Четврти састанак чланова и чланица аналитичких група и истраживачких тимова за праћење и анализу спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација - Жене, мир и безбедност у сектору безбедности Републике Србије.

Учесници семинара били су чланови и чланице аналитичких група и истраживачких тимова за праћење и анализу спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација - Жене, мир и безбедност у Републици Србији из Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде и Управе царина Министарства финансија и привреде, представници Мултисекторског координационог тела Владе, Београдског центра за безбедносну политику и Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, UN Women.

У име Безбедносно-информативне агенције и њеног директора, господина Небојше Родића, семинар је oтворио Драган Марковић, заменик директора, који је поздравио присутне и охрабрио их у напорима да положај жена у сектору безбедности буде значајнији и уочљивији.

Добродошлицу присутнима пожелелe су и Весна Николић, председница Мултисекторског координационог тела Владе Републике Србије и Зорица Скакун, представница Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, UN Women.

Након отварања семинара, припадници Безбедносно - информативне агенције говорили су о спроведеним активностима Истраживачког тима БИА. Учесницима семинара представљена је брошура "Родна равноправност у сектору безбедности Републике Србије", те истраживање на тему родне равноправности и дискриминације, које је спроведено у Агенцији.

У наставку сусрета, присутнима су представљени закључци стручних консултација "Ечка 2", које су реализоване у периоду од 25. до 28. марта, у циљу увођења механизма "особа од поверења" у институције из сектора безбедности.

Значајна тема семинара била је "Унапређење националног сета индикатора за праћење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН".

Види фотографије