Bezbednosno-informativna agencija Security Information Agency

Rodna ravnopravnost u bezbednosnim institucijama

Saopštenja za javnost / 30. maj 2013. godine

U organizaciji Bezbednosno-informativne agencije i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women, u amfiteatru Obrazovno-istraživačkog centra BIA, 30. maja 2013. godine održan je Četvrti sastanak članova i članica analitičkih grupa i istraživačkih timova za praćenje i analizu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u sektoru bezbednosti Republike Srbije.

Učesnici seminara bili su članovi i članice analitičkih grupa i istraživačkih timova za praćenje i analizu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i Uprave carina Ministarstva finansija i privrede, predstavnici Multisektorskog koordinacionog tela Vlade, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women.

U ime Bezbednosno-informativne agencije i njenog direktora, gospodina Nebojše Rodića, seminar je otvorio Dragan Marković, zamenik direktora, koji je pozdravio prisutne i ohrabrio ih u naporima da položaj žena u sektoru bezbednosti bude značajniji i uočljiviji.

Dobrodošlicu prisutnima poželele su i Vesna Nikolić, predsednica Multisektorskog koordinacionog tela Vlade Republike Srbije i Zorica Skakun, predstavnica Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women.

Nakon otvaranja seminara, pripadnici Bezbednosno - informativne agencije govorili su o sprovedenim aktivnostima Istraživačkog tima BIA. Učesnicima seminara predstavljena je brošura "Rodna ravnopravnost u sektoru bezbednosti Republike Srbije", te istraživanje na temu rodne ravnopravnosti i diskriminacije, koje je sprovedeno u Agenciji.

U nastavku susreta, prisutnima su predstavljeni zaključci stručnih konsultacija "Ečka 2", koje su realizovane u periodu od 25. do 28. marta, u cilju uvođenja mehanizma "osoba od poverenja" u institucije iz sektora bezbednosti.

Značajna tema seminara bila je "Unapređenje nacionalnog seta indikatora za praćenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN".

Vidi fotografije