Директор

Др Владимир Орлић, директор Безбедносно-информативне агенције

Рођен 15.04.1983. у Београду.

Завршио је Основну школу „Јован Поповић“ у Обреновцу (1998), Математичку гимназију у Београду (2002), дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду – Одсек за електронику, телекомуникације и аутоматику, Смер за телекомуникације (2007), где је стекао и звање доктора наука електротехнике и рачунарства – на Одсеку за телекомуникације и информационе технологије (2011). У научно звање „виши научни сарадник у области техничко-технолошких наука - електроника, телекомуникације и информационе технологије“ изабран 2022. године.

Био је вишеструки стипендиста Министарства просвете и спорта Републике Србије, стипендиста Фонда Владе Републике Србије за младе таленте и стипендиста Министарства за телекомуникације и информационо друштво Републике Србије. Добитник је награде за најбољи рад младог аутора на конференцији ТЕЛФОР 2007.

Након завршених студија, радно је био ангажован у струци на позицијама инжењера за истраживања и развој, руководиоца Одељења за дигиталну обраду сигнала, сениор инжењера, као и на позицији систем архитекте.

Аутор је више од 100 научних и стручних радова, техничких решења и патената, учесник на више пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Вишегодишњи је члан комисије за предлагање награда за младе ауторе на конференцији Телфор, члан више различитих професионалних удружења под окриљем IEEE, рецензент и члан одбора у међународним стручним часописима и на конференцијама, члан Научног већа Института. У септембру 2022. године, одликован је високим признањем Крстом вожда Ђорђа Стратимировића.

У континуитету је биран за народног посланика Народне скупштине Републике Србије од 2014. године, где је био члан више радних тела у оквиру НСРС, парламентарних делегација и ПГП, председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија (2014., 2016., 2020.), потпредседник Народне скупштине од 2020. до 2022. године и председник Народне скупштине од 2022. до 2024. године.

Завршио обуку и едукацију у Класи слушалаца за резервне официре Војске Србије 2010. године, где је стекао чин резервног потпоручника Војске Србије.

Говори енглески језик.

Ожењен Анђелком, отац Николине, Софије и Анастасије.

Живи и ради у Београду.